Categorieën
Maandradar

Monthly Digest – Zomer Editie

Er komt nog een kleine Indian Summer aan, dus tijd om de muzikale samenvatting van de zomer te maken om onder genot van de laatste zonnestralen de barre winter te verwelkomen.

 

Alt-J – Relaxer

Het openingsnummer 3WW is lichtelijk briljant, een heerlijk kabbelende flow met de voor ∆ kenmerkende mekker/klaagzang. Subtiel opgebouwd en veelzijdig begint de plaat, met nummers In Cold Blood (Iggy Pop?), en een ‘eigentijdse’ cover van House of the Rising Sun (Bob Dylan, Animals). Daarna worden de mannen uit Leeds wellicht iets te relaxt en klinkt het rommelig, minder verfijnd en een allegaartje van samples, synts en beats en genres….. Jammer, want er zit erg veel muzikaliteit in, wellicht was een EP een beter idee, en niet alleen omdat dat rijmt.

 

Fleet Foxes – Crack Up

Het is alweer 11 jaar geleden dat het debuutalbum van de Fleet Foxes uitkwam, een totaal nieuwe wind waaide door indieland. Waar het eerst een zoetsappig aftrekstel leek van Crosby, Stills, Nash en Young, stond het album als een huis naarmate de luisterbeurten elkaar opvolgde. In 2011 kwam het tweede album uit, en na een 6 jaar radiostilte (Pecknold ging studeren), een drummer die vertrok (Josh Tillman/Father John Misty) zijn ze nu terug met hun album Crack-Up. Het is onmiskenbaar Fleet Foxes, een complexe plaat, waar nummers naadloos in elkaar overlopen, geen begin hebben of eind. “Ouderwets” genieten.

 

Kevin Morby

Bob Dylan is nog niet dood, maar zijn vervanger staat al klaar. Het is vaker gezegd, maar bij Kevin Morby laten zijn productiviteit, de ogenschijnlijke simpelheid van zijn nummers er geen twijfel over bestaan. Vorig jaar eindigde zijn plaat Singing Saw op de tweede plaats in onze eindlijst. Met City Music heeft hij weer een prachtige luisterplaat afgeleverd. Durft de randjes op te zoeken en ongepolijst te zijn. De spanning die hij met de dissonantie in het openingsnummer Come to me Now legt is de voorbode voor de rest van de plaat. Gaat hem live zien nu hij nog niet in een vol AFAS Live staat voor €100,- en redelijk onverstaanbaar is, maar voor een tientje in de kleine zaaltjes.

 

 

 

Geef een reactie