Waarom deze website? Voor het “waarom” behandeld wordt, is het van belang dat eerst het “hoe” behandeld wordt. Laurens en ik (Joep) hebben elkaar leren kennen door de studie geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Al snel werd duidelijk dat we beiden een enorme passie hadden voor muziek. Lange avonden met genoeg drank namen ons mee langs Nick Drake, The Black Keys, Radiohead en Portishead. Veel muziek deelden we, heb je dit gehoord?, ken je dat al? Steeds dieper doken we in de muziek die ons raakte. Dit rifje en dat rifje, schitterend! en hoe die drums hier in komen vallen! Is dit een driekwarts of twee keer een driekwarts en daarna één vierkwarts? Ademloos luisteren naar voor ons de hoogste vorm van kunst. De muziek bindt ons. We raken er niet over uitgepraat, eindeloze gesprekken in avonden waarin je hoopt dat er geen eind komt.

Na een paar biertjes en enkele whisky’s, kwam het idee om een website op te richten. Een website over muziek. De inhoud was meteen duidelijk. Wij willen onze liefde en passie voor muziek delen met anderen en we hopen dat anderen hun liefde voor muziek gaan delen met ons. Wij willen niet pretentieus bands afkraken omdat wij zogenaamd alles weten van muziek. Dit initiatief is ontstaan uit onze gedeelde liefde voor muziek. Wij willen die passie delen en anderen de kans geven om dit ook te doen. We willen niet het nieuwe album van Bon Iver afkraken, maar vertellen waarom de nieuwe Fink ons raakt. Dit missen wij in het muziekrecensentlandschap.

Schisma’s hebben we lak aan. Wij luisteren naar Four Tet en naar Tchaikovsky, naar Nick Drake en Soft Machine, naar de Black Keys en naar Leadbelly. We stonden samen bij Fink, Stuurbaard Bakkebaard, Pearl Jam, maar ook bij technohelden als James Holden en Alex Under. Meningen zijn meningen, je hoeft het niet met ons eens te zijn, maar wat wij hopen is dat mensen in aanraking komen met muziek die ze anders niet gekend hadden, of niet de kans zouden geven. Hoe meer we zelf luisteren, hoe meer we ons realiseren wat we nog niet kennen. Het is kunst die we missen.

Dan de naam. Waarom de Kluisteraar. Na enig sparren en brainstormen kwamen we op de naam de Kluisteraar. Het is een combinatie van luisteraar, kluizenaar en gekluisterd. De naam staat voor alleen muziek. Je bent gekluisterd aan de muziek. Kluisteraar. Duidelijk. Dus geniet van al het moois dat muziek te bieden heeft!

 

1 Comment

 1. Marieke van Ruitenbeek
  7 augustus 2019

  Beste Laurens en Joep,

  Mijn naam is Marieke van Ruitenbeek, 26 jaar en zangeres en liedjesschrijfster uit Beek (bij Nijmegen).
  Op 17 mei van dit jaar kwam mijn Nederlandstalige debuutalbum ‘Ongelofelijk Fantastisch’ uit.

  Ik zou het ongelofelijk fantastisch vinden als jullie hierover een recensie zou willen schrijven.
  Mocht u het leuk vinden dan kan ik u het digitale album plus de artwork opsturen, of een fysiek exemplaar op de post doen.

  De muziek is ook makkelijk te beluisteren op vrijwel alle streaming diensten. De playlist op YouTube is te vinden via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=BjE2lZ8wVM0&list=OLAK5uy_nuj8P9U3pR1d0D8NsaHvOgLebdTeCJqto .

  Ik hoor eventueel graag van jullie.

  Met muzikale groet,
  Marieke van Ruitenbeek (06-29347330)

  ***

  Ps. een korte biografie:

  Met haar frisse Nederlandstalige muziek weet de jonge en ambitieuze zangeres Marieke van Ruitenbeek zowel te raken, als te vermaken. Humor en eerlijkheid zijn de kernwoorden, met ruimte voor zowel een lach als een traan.

  In 2018 kwam de carrière van Marieke van Ruitenbeek in een stroomversnelling toen haar single “Beek” met stip binnenkwam op #6 van de Gelderse top-100. In mei 2019 volgde haar Nederlandstalige debuutalbum “Ongelofelijk Fantastisch”. Dat album werd mogelijk gemaakt door een zeer succesvolle crowdfundingsactie en geproduceerd door de Nijmeegse singer-songwriter Collin Hoeve.

  Van Ruitenbeek ziet het qua genres graag breed. Al haar liedjes zijn Nederlandstalig, maar de muziek is heel divers: pop, jazz, funk en electro. De teksten onderscheiden haar van de meeste andere muzikanten: ze zijn poëtisch en verhalend en er wordt op creatieve wijze gespeeld met de Nederlandse taal.

  Een concert van Marieke is een feest der herkenning. De zangeres staat garant voor een sfeervol, afwisselend en intiem optreden.

Leave a Reply

WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield