About

Waarom deze website? Voor het “waarom” behandeld wordt, is het van belang dat eerst het “hoe” behandeld wordt. Laurens en ik (Joep) hebben elkaar leren kennen door de studie geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Al snel werd duidelijk dat we beiden een enorme passie hadden voor muziek. Lange avonden met genoeg drank namen ons mee langs Nick Drake, The Black Keys, Radiohead en Portishead. Veel muziek deelden we, heb je dit gehoord?, ken je dat al? Steeds dieper doken we in de muziek die ons raakte. Dit rifje en dat rifje, schitterend! en hoe die drums hier in komen vallen! Is dit een driekwarts of twee keer een driekwarts en daarna één vierkwarts? Ademloos luisteren naar voor ons de hoogste vorm van kunst. De muziek bindt ons. We raken er niet over uitgepraat, eindeloze gesprekken in avonden waarvan je hoopt dat er geen einde aan komt.

Na een paar biertjes en enkele whisky’s, kwam het idee om een website op te richten. Een website over muziek. De inhoud was meteen duidelijk. Wij willen onze liefde en passie voor muziek delen met anderen en we hopen dat anderen hun liefde voor muziek gaan delen met ons. Wij willen niet pretentieus bands afkraken omdat wij zogenaamd alles weten van muziek. Dit initiatief is ontstaan uit onze gedeelde liefde voor muziek. Wij willen die passie delen en anderen de kans geven om dit ook te doen. We willen niet het nieuwe album van Bon Iver afkraken, maar vertellen waarom de nieuwe Fink ons raakt.

Schisma’s hebben we lak aan. Wij luisteren naar Four Tet en naar Tchaikovsky, naar Nick Drake en Soft Machine, naar de Black Keys en naar Leadbelly. We stonden samen bij Fink, Stuurbaard Bakkebaard, Pearl Jam, maar ook bij technohelden als James Holden en Alex Under. Meningen zijn meningen, je hoeft het niet met ons eens te zijn, maar wat wij hopen is dat mensen in aanraking komen met muziek die ze anders niet gekend hadden, of niet de kans zouden geven. Hoe meer we zelf luisteren, hoe meer we ons realiseren wat we nog niet kennen. Het is kunst die we missen.

Dan de naam. Waarom de Kluisteraar. Na enig sparren en brainstormen kwamen we op de naam de Kluisteraar. Het is een combinatie van luisteraar, kluizenaar en gekluisterd. De naam staat voor alleen muziek. Je bent gekluisterd aan de muziek. Kluisteraar. Duidelijk. Dus geniet van al het moois dat muziek te bieden heeft!