Rewind – John Frusciante

Posted by on nov 21, 2012 in Rewind
Rewind – John Frusciante

2011.

Deze Rewind gaat over één van mijn grootste muzikale helden, John Frusciante, de voormalig gitarist van The Red Hot Chili Peppers. Voor mij is hij één van de  beste gitaristen sinds Hendrix, misschien wel  de beste. Vooral zijn solowerk is adembenemend goed.

Frusciante kon als twaalfjarig mannetje al alles van Hendrix naspelen. Hij is muziek, hij leeft muziek en bespeelt de gitaar als of het net zo makkelijk is als ademhalen. Vanaf zijn zestiende was Frusciante al fan van de Peppers, nadat hij ze een keer live had zien spelen. Niet veel later overleed de gitarist Hillel Slovak en vroeg de bassist Flea hem of hij auditie wilde doen voor de RHCP en zo geschiedde. Al op 18 jarige speelde hij bij de band die wereldfaam zou bereiken. Waar het in eerste instantie natuurlijk fantastisch was om als fan bij je favoriete band te spelen had de beroemdheid ook een negatieve kant. Hij kon niet tegen de druk en de tol die het eiste van zijn privéleven. Drugs was zijn antwoord. Hierin kon hij zich nog verliezen, omdat zijn grootste passie – gitaar spelen – niet meer het geluk bracht dat hij wel had als onbekende muzikant.

Het ging heel slecht met hem, uiteindelijk stapte hij in 1992 uit de band en trok zich terug in zijn huis met zijn vriendin. De enige waar hij nog contact mee had was Flea