Categorieën
Maandradar

Monthly Digest – Oktober

Boygenius – Boygenius

De laatste jaren zijn in de VS veel jonge vrouwelijke songschrijvers met zeggingskracht opgestaan. Phoebe Bridgers, Lucy Dacus en Julien Baker tappen stilistisch bepaald niet uit dezelfde vaatjes, maar herkenden vooral op basis van hun teksten gelijkgestemden in elkaar: hun woorden over liefde, vrouwelijk zelfbewustzijn en verdriet… Klik, plots was er een band, de indie-supergroup Boygenius.

Hun titelloze debuut (een minialbum van zes liedjes in 21 minuten) doet hevig verlangen naar meer, want oei, wat werkt dit goed: de zachte folk van Bridgers, het grootse drama van Baker en de koele indierock van Dacus zitten elkaar niet in de weg, vechten niet om voorrang, maar bieden elkaar de ruimte. Ze maken elkaars kleuren mooier.

Wie ook de leiding neemt, de andere twee maken in elk van de zes gevallen het liedje beter met tweede stemmen, gitaaraccenten of een melodieuze wending. Salt In The Wound en Me & My Dog zijn misschien de uitschieteres, maar eigenlijk is het zes keer raak.

Neneh cherry – Broken Politcs

  • Van Krenten uit de pop. http://dekrentenuitdepop.blogspot.com/2018/10/neneh-cherry-broken-politics.html

Haar meest verkochte plaat maakte Neneh Cherry bijna 30 jaar gelden, haar (voorlopig) beste plaat maakt ze nu
Het is al weer bijna 30 jaar geleden dat Neneh Cherry een handvol hits scoorde met haar debuut Raw Like Sushi, maar in artistiek opzicht verkeert ze met name het afgelopen decennium in topvorm. Het komt allemaal samen op Broken Politics dat ingrediënten bevat van alle platen die de Zweedse muzikante tot dusver maakte. Het levert een geheel op dat in eerste instantie soms behoorlijk ongrijpbaar en experimenteel is, maar als de schoonheid en de kracht van de songs eenmaal aan de oppervlakte komt, ben je direct verkocht. Jaarlijstjesplaat!

Bij de naam Neneh Cherry denk ook ik in eerste instantie aan de serie hits die ze scoorde met haar debuutalbum Raw Like Sushi, dat komende lente al weer dertig jaar oud is. 

De in Zweden geboren Neneh Mariann Karlssson, die later de achternaam van haar stiefvader en jazz trompettist Don Cherry zou overnemen, heeft echter meer wapenfeiten op haar inmiddels zeer indrukwekkende CV staan. 

Ze maakte deel uit van de postpunk/funk band Rip Rig + Panic, maakte een briljante plaat met haar band cirKus en maakte natuurlijk ook meer soloplaten dan het in commercieel opzicht waarschijnlijk voor altijd onaantastbare Raw Like Sushi. 

Neneh Cherry is al lang niet meer de popprinses die ze ooit was en maakt met name het afgelopen decennium indruk met platen waarop ze nadrukkelijk het experiment zoekt. Dat resulteerde in 2012 in het verrassende The Cherry Thing, waarop Neneh Cherry samen met de avontuurlijk Zweedse jazz band The Thing in de voetsporen van stiefvader Don trad. De plaat werd in 2014 gevolgd door Blank Project, waarop Neneh Cherry samenwerkte met Kieran Hebden, aka Four Tet, die de bij vlagen behoorlijk experimentele plaat voorzag van een spannend klankentapijt. 

Deze week verscheen de opvolger van Blank Project en ook op Broken Politics werkt Neneh Cherry samen met Kieran Hebden. Ik heb Broken Politics inmiddels een aantal weken in mijn bezit en vind het een fascinerende plaat, die steeds weer nieuwe dingen laat horen. Het is een plaat waarop alles uit het verleden van Neneh Cherry samen komt. In haar zang hoor je af en toe nog de jeugdige onbezonnenheid en de aanstekelijkheid van Raw Like Sushi, maar Broken Politics is ook een experimentele plaat die aansluit bij zowel The Cherry Thing als Blank Project. 

Het is een plaat die in eerste instantie aanvoelt als een vat vol tegenstrijdigheden. De instrumentatie bestaat uit subtiele en zweverige elektronica, bijzondere en vaak wat jazzy ritmes en organisch aandoende klanken (feitelijk loops van harp samples) die zo lijken weggelopen uit de New Age. Het zijn drie lagen die in eerste instantie ieder hun eigen weg lijken te gaan, wat zorgt voor iets ongrijpbaars. 

Het wordt versterkt door de vocalen van Neneh Cherry, die zich zeker bij eerste beluistering niets aan lijken te trekken van de instrumentatie en hun eigen ding doen. Wanneer je vaker naar Broken Politics luistert, grijpen alle lagen echter steeds fascinerender in elkaar en openbaren zich songs van grote schoonheid. 

Neneh Cherry zoekt op Broken Politics nadrukkelijk het experiment, maar verrast toch ook weer met passages die je onmiddellijk wilt omarmen en nooit meer wilt vergeten. Faster Than The Truth schaar ik nu alvast onder mijn favoriete tracks van het jaar en zo staan er nog veel meer op de nieuwe plaat van Neneh Cherry. De een is net wat tegendraadser en ongrijpbaarder dan de ander, maar uiteindelijk grijpen ze je allemaal bij de strot. 

Als een verrassing komt het natuurlijk niet na prachtplaten als The Cherry Thing en Blank Project, maar Broken Politics schat ik persoonlijk nog een stuk hoger in en is wat mij betreft de voorlopige kroon op het werk van Neneh Cherry. Broken Politics gaat aan de haal met zeer uiteenlopende genres en integreert het allemaal in een geluid dat fascineert, maar dat ook genadeloos kan verleiden. 

In de lente van 2019 mag Neneh Cherry de dertigste verjaardag vieren van het debuut dat haar een zorgeloze oude dag garandeerde, maar haar creatieve piek is op dat moment pas een half jaar oud. Wat een wereldplaat is Broken Politics. Erwin Zijleman

Geef een reactie