Categorieën
Geen categorie Maandradar

Monthly Digest – Maart

Rustin Man – Drift Code

Liefst 17 jaar geleden bracht Rustin Man (Paul Webb) zijn laatste album uit. Destijds werkte hij met Beth Gibbons van Portishead aan het voortreffelijke Out of Season, een plaat vol melancholie. Ditmaal doet de voormalig bassist van Talk Talk het grotendeels alleen op Drift Code. Het blijkt een wereld van verschil. Webbs stem is heel karakteristiek; zacht en zelfs oubollig. Bij tijd en wijle doet hij ook denken aan een oude David Bowie. Maar alles goed en wel verwerkt komt de klasse van Rustin Man al snel bovendrijven. Drift Code bestaat uit 9 liedjes die zorgvuldig opgebouwd en ingespeeld zijn. Met blazers, bellen en strijkers bouwt Webb een dromerig en spannend universum waar je zolang mogelijk in wll blijven zweven.

Beth Gibbons / Henryk Górecki – Symphony of Sorrowful Songs

Waar een Portishead-plaat er maar niet meer van lijkt te komen, zitten de leden van de band zeker niet stil (BEAK stond nog in Kluisteraars Eindlijst vorig jaar). De samenwerking (die stamt uit 2014 overigens) van Gibbons met het Pools Nationaal Radio Symphonie Orkest onder leiding van Krzysztof Penderecki is erg verrassend. Hun interpretatie van Goreckis Symphony no. 3 is spannend en donker. Gibbons mag dan geen klassiek getrainde zangeres zijn en haar stem klinkt soms erg breekbaar, maar dat maakt de hele ervaring juist krachtiger. De drie stukken worden gedragen door de prachtige strijkers (iedereen herkent II. Lente e largo van commercials of tv-series), terwijl Gibbons speciaal voor dit project zich de Poolse tekst heeft eigen gemaakt. Dit is een staaltje out-of-je-comfort-zone, zowel voor Gibbons als voor de Gibbons liefhebber, maar uiteindelijk is het de luisterzit dubbel en dwars waard.

Son Volt – Union

Son Volt is inmiddels alweer toe aan zijn 9de album. Frontman Jay Farrar (Ex Uncle Tupelo, waarin hij samen met Wilco’s Jeff Tweedy naam maakte) heeft een groot politiek en sociaal bewustzijn dat van zich doet spreken op Union. Waar Son Volt bij tijd en wijle de afgelopen jaren uitgeblust klinkte, lijkt de huidige politieke situatie Son Volt goed te doen. De typisch Amerikaanse folky rock klinkt dan niet echt vernieuwend, de liedjes zijn echter heerlijk krachtig en Farrar zelf klinkt fris en strijdvaardig.

DJ Muggs & Mach-Hommy – Tuez-Les Tous

Hip hop anno 2019 gaat alle kanten op. Tussen duizenden ongetalenteerde allemaal op elkaar lijkende social media-fenomenen en koningskoppel Beyonce-Z zit een heel gamma aan artiesten. Iets wat boven het maaiveld uitsteekt is deze plaat van veteraan DJ Muggs en New Jersey rapper Mach-Hommy. Donkere beats die voorzien worden van heerlijke flows. Meer van dit old-skool geluid graag.