Categorieën
Maandradar

Monthly Digest – Juni

Faye Webster – Atlanta Millionaires Club

Voor de 21-jaar jonge Webster zijn vreemde combinaties vanzelfsprekend. Met Atlanta Millionaires Club is ze al aan haar derde album toe. Maar daarnaast is ze ook fotograaf en zet ze voornamelijk hip hop figuren uit Atlanta op de gevoelige plaat. Haar grootste inspiratie is Aaliyah maar dat lijkt op het eerste gezicht moeilijk te rijmen met de alom aanwezige pedal steel op Atlanta Millionaires Club. Juist die pedal steel hoorde ze echter voor het eerst bij Aaliyah en de gedachte dat een R&B artiest een instrument zo gelieerd aan country gebruikt, inspireerde haar om eenzelfde weg te volgen. Opener Room Temperature is zo een vreemde eend, country, folk, soul en R’n’B in 1 zeg maar. En zo heeft het hele album dat vreemde gevoel van conventionele nummers ergens tussen folkcountry en RnB, die makkelijk radiovoer kunnen zijn, maar allemaal een apart tintje hebben (Flowers!). Pigeon bijvoorbeeld, met een refrein-patroon dat nog het meest naar eerder genoemde Aaliyah refereert maar verder lekker relaxt voortkabbelt. Atlanta Millionaires Club is een pareltje dat door haar relaxtheid vluchtig voorbij kan waaien, maar het loont de moeite het stevig vast te pakken. Genot gegarandeerd.

Black Midi – Schlagenheim

De hype van het jaar gaat in 2019 naar Black Midi. Vier snotneuzen die met veel tamtam door de pers naar voren zijn geschoven als de redders van het al dode rock’n’roll. Live maakten ze alle verwachtingen waar door iedereen weg te blazen. Op debuutalbum Schlagenheim stellen ze ook niet teleur wat betreft branie, kracht en vakmanschap. Nummers schieten uit hun slof en dan weer in hun schulp, ritmewisselingen schering en inslag. Gitaargeweld waarbij je constant op het verkeerde spoor wordt gezet. Voorman Geordie Greep zet zijn beste beentje voor om zo vaag mogelijk voor de dag te komen en de raarste geluiden uit zijn lijf te toveren (niet altijd even goed te verteren). En dan is er nog drummer Morgan Simpson. Een geschenk uit de hemel, want iedereen weet: een fantastische drummer is meer dan het halve werk. Black Midi wil anders zijn en slaagt daar in: Schlagenheim is een aangename onvoorspelbare tornado.

J-Zbel – Dog’s Fart Is So Bad The Cat Throws Up

Van die Franse party-types met capuchons die schijt hebben aan de norm en denken dat ze alles maar kunnen jatten van iedereen om er dan hip fout acidtechnohouse en hardcore gabjungletekbass van te maken en daarmee soort van iedereen in de maling nemen en tegelijkertijd keihard maar dan ook keihard losgaan in de ondergrond. Dog’s Fart Is So Bad The Cat Throws Up: 12 Massive hits of the year.