Categorieën
Maandradar

Monthly Digest – Juli & Augustus

Robag Wruhme – Venq Tolep

Wruhme stond ooit aan het front van de minimal , met zijn Wuzzlebud KK als een pijler van het genre. Met de jaren heeft hij echter ook een andere, veel rustigere sound gevonden. Thora Vukk, Wruhme’s vorige album uit 2011 stond vol met organische geluiden, zoals opnames van pratende kinderen, ingepakt in knipsels van messen en vorken die de beat bepaalden en daaroverheen warme, gloedvolle melodielijnen. Het resulteerde in een album met een heel specifiek gevoel voor emotie en melancholie, het soort album waarmee je op kunt staan of mee in slaap wil vallen. Het soort melancholie waardoor er een glimlach op je gezicht verschijnt.

Diezelfde sound met datzelfde gevoel gebruikt Wruhme nu ook in doorontwikkelde vorm op opvolger Venq Tolep. Het gloedvolle (synths, piano en/of strijkers) is blijven bestaan en bij tijd en wijle nog een tikje melancholischer geworden. Maar het is niet alleen maar zweven. Op Venq Tolep zijn er genoeg beats te ontwaren die het geheel (altijd gematigd) voortstuwen. Naast de elektronische geluiden zijn er ook nu weer akoestische/organische geluiden verweven in de zorgvuldig gebouwde tracks. En zo is dit een plaat zonder grote verrassingen maar een constant aangename ervaring voor de oren.

PTU – Am I Who I Am

Ook soms het idee dat het genre techno nogal verzadigd is? Tegenwoordig is er voor ieder wat wils en is de output gigantisch. Daardoor is het dus vooral door de bagger heen waden om af en toe toch nog eens wat fris op te pikken. PTU is zo’n welkome verfrissing. Korte nummers, heel veel ideeen en nog meer fantasie. PTU neemt je met verbluffende snelheid naar allerlei (bizarre) hoeken van elektronische muziek. Het Russische duo brengt met Am I Who I Am vooral uittreksels van hun live-sets, wat de vraag doet rijzen hoe spannend dit live wel niet moet zijn. Hun passie voor anologe hardware en eindeloos jammen op oude synths is uitgemondt in een uiterst grillige kijk op techno en IDM. Razende industriele dystopische noise, IDM en ambient, zwevende soundscapes met samples waarin cultuur en samenleving onder de loep worden genomen, het zit allemaal in Am I Who I Am. Opmerkelijke en gerichte leftfield techno.