Categorieën
Recensies

Madlib – Sound Ancestors

Madlib is een duizendpoot. Producer, MC, multi-instrumentalist, beatmaker. Zijn Quasimoto-alias is cult, net als zijn album met J Dilla en wat te denken van ‘Madvillainy’, dat meesterwerk met de pas overleden MF Doom? Maar wellicht is zijn voornaamste en belangrijkste kenmerk dat van digger. Zijn manier van naar muziek luisteren, dat absorberen en verwerken is uniek. Hij boort zich een weg door de (vergeten) muziekgeschiedenis en weet DE momenten eruit te pakken, centraal te zetten en opnieuw tot leven te brengen. Het is in principe eenzelfde idee als DJ Shadow met Endtroducing voor elkaar kreeg. Iets unieks creeren met bestaand materiaal. En in de woorden van Shadow wanneer hij spreekt over crate digging: It’s not gonna make a bad DJ good, but it’ll make a good DJ better.

Met ‘Sound Ancestors’ komt er (eindelijk) weer eens een solo album. Niet dat dit op initiatief van Madlib is uitgekomen. Kieran Hebden aka Four Tet is verantwoordelijk voor de samenstelling, editing en het combineren van alle (honderden) beats, loops, experimenten en ideeen die hij gedurende de afgelopen jaren van Madlib doorgestuurd kreeg. Het resultaat van deze samenwerking is een wondere reis door Madlibs wereld. Four Tet heeft magistraal geselecteerd en een 40 minuten durende sonische reis gemonteerd die alle kanten opvliegt terwijl het tegelijkertijd een perfect geheel is. Een reis waarbij niet tussentijds in of uit moet worden gestapt. ‘Sound Ancestors’  behoedt de razende (soms krankzinnige) wisselingen van ideeen die Madlib ook aanhoudt in bijvoorbeeld zijn Medicine Shows. De lo-fi beats, dan weer complexe drumpatronen, soul, dancehall, psychrock en natuurlijk jazz, samples die heen en weer vliegen maar ingenieus ingeplakt zijn, of de dikke hip hop die overvloeit in een flamenco-intermezzo. Four Tet werkt hier als katalysator en heeft rust aangebracht, een warme deken over de brij van ideeen.

Sound Ancestors is de optelsom van 2 verwante zielen. De ware potentie van Madlib, voor zover dat al niet meer dan duidelijk was, wordt hier door Four Tet naadloos blootgesteld en onderstreept. 1+1 is hier 3, en dat staat weer gelijk aan een dikke 10.