Categorieën
Recensies

James Blake – Love What

Precies een jaar geleden was James Blake een behoorlijke hype. Een wonderkind, binnengehaald als ‘redder’ van de elektronische muziek. Limit to your Love werd een radiohitje en het album kreeg veel waardering. Intussen is de hyperook opgetrokken en gaat Blake in aangenaam tempo door met het uitbrengen van nieuwe nummers.

 

Meester van de geladen stilte

In 2010 bracht James Blake een handvol EP’s uit waaronder Limit To Your Love, maar vooral ook de EP’s Klavierwerke en CMYK maakten veel indruk. Het titelloze debuutalbum uit 2011 is een gedurfde plaat waarop vooral elektronische luisterliedjes staan waarin nadrukkelijk de stem van Blake te vinden is. Hij werd al gauw ‘meester van de geladen stilte’. Ondertussen bracht Blake gedurende 2011 nieuwe nummers uit en werkte hij onder andere samen met Bon Iver. Een hele rits aan releases, een geheel eigenzinnige opvatting over muziek en nog pas 23 jaar: petje af.

 

Virtuoze Orgel

Love What Happened Herezal als 12” op het uit de as herrezen Belgische R&S Records gereleased worden. Naast het titelnummer zijn er nog twee nummers op te vinden: At Birth en Curbside. Het nummer Love What Happened Here circuleert al bijna een jaar op het internet maar verdient een fysieke release. Het nummer is typisch James Blake en staat qua sfeer het dichtst bij de CMYK-plaat. Ritmisch ijzersterk, virtuoze orgel en synthdeuntjes, verknipte vocalen. Het is ouderwets genieten.

 

At Birth is een verrassing, want het zit in de minimal-techno hoek. Blake maakt gebruik van een vierkwartsmaat en dat is een verrassing, maar wel een leuke. De verknipte vocalen die hier en daar in het nummer naar voren komen zijn dan wel weer een vertrouwd geluid. Ik zou het graag een keer in een minimal-set verwerkt willen horen.

 

 

Laatste nummer Curbside is weer van een heel andere orde. Het is een maf nummer welke wel in de LA beat scene past. Niet zo raar ook, want hij gebruikt een sample van Quasimoto’s Return of the Loop Digga. Curbside is experimenteel, vol met rare geluidjes (zoals die saxofoonsample en een dwingende repetitieve zangsample) en een slome lo-fi beat. Als ik niet zou weten dat dit een James Blake-productie was, zou ik er ook nooit opgekomen zijn.

 

Deze release is verrassend. Het kent slechts drie nummers, maar het leuke ervan is de diversiteit. Van typisch James Blake in Love What Happened Here, naar een verrassende vierkwartsmaat in At Birth, naar een nog verrassender experiment in Curbside. Het heeft ervoor gezorgd dat ik weer helemaal ‘into’ James Blake ben. De immer vermoeiende hype is voorbij en James Blake staat nog steeds fier overeind. Love What Happened Here is hopelijk een voorproefje voor wat ons in 2012 te wachten staat

Geef een reactie