Categorieën
Recensies

Field Studies – Rainmaking

Een half jaar geleden al bracht Field Studies Rainmaking uit, maar deze atmosferische EP van dit jonge kwartet uit Nottingham lijkt vooral een goede plaat om de winterperiode mee door te komen. In vier uitgesponnen nummers snuift de band aan een wirwar van stromingen maar weet het overal een donkere sfeer neer te zetten die ons wel wist te boeien.

De plaat telt slechts 4 nummers, maar deze zijn lang uitgesponnen en avontuurlijk. Opener Hushed Up is een acht en een halve minuut durend ambitieuze trip die begint met een soundscape, maar evolueert tot een nummer met een sterke sound en een goede melodie. Bij tijd en wijle heeft het wat weg van Grizzly Bear plus de zang van Jeff Buckley. Listener is wat meer to the point en klinkt als Radiohead ten tijde van OK Computer. Met geprogrammeerde drums en de melodieuze zang op de voorgrond explodeert het nummer lekker met een crunchy solo.  

Crook kent een opening met uitwaaierende elektronica en dissonante akkoorden, komt daarna iets bij zinnen om alsnog in een soort lange aangename jam uit te monden. Slotnummer Verbatim is down-tempo open nummer dat doet denken aan een rustige herfstwandeling in het bos. 

Field Studies gaat dus allerlei kanten op en aan referenties niets te over. Maar deze plaat is geen jatwerk. Met veel variatie en een sound die lijkt te zijn ontstaan door vooral veel te jammen klinkt Field Studies heel avontuurlijk. En live moet dat een fantastische ervaring zijn. Rainmaking is kort, gedurfd, maar zeker geslaagd!

Geef een reactie