Categorieën
Recensies

DeWolff – IV

Het Nederlandse psychedelische rocktrio, DeWolff, heeft een nieuw album uit. Wellicht is het een ode aan Led Zeppelin gezien de naamgeving. IV is eigenlijk het derde album, maar de debuut EP telt in de optelsom ook mee. Dit album zet op een geweldige manier de lijn door die ze in 2008 begonnen en tilt de band naar een hoger plan. De polder ruim ontstegen.

 

Bio

DeWolff is een psychedelische bluesrockband uit de Nederlandse provincie Limburg. De band is in 2007 opgericht in Geleen en bestaat uit Pablo van de Poel, zijn broer Luka van de Poel en Robin Piso. DeWolff won de eerste prijs in de landelijke finale van de Kunstbende in 2008. Het was de eerste band in de geschiedenis van dit evenement waarbij de jury geen kritiek had. Nadat Ron Engelen (REMusic Records) ze ontdekte, kregen ze in augustus 2008 een platencontract. Inmiddels stonden ze al een aantal keer met een eigen show in de grote zaal van het Amsterdamse Paradiso. In 2010 gaven ze hun eerste concerten in België en Duitsland en had de band op 30 mei van dat jaar haar eerste Pinkpop-optreden, wat plaatsvond op de Converse-stage. DeWolff heeft met IV drie albums en één EP uitgebracht.

 

Verdieping

Het is echt een verademing wat de jonge heren uit het Zuiden des lands ons voorschotelen. Waar het enthousiasme over Wolfmother te voorbarig was, vult DeWolff wel moeiteloos het gat dat Led Zeppelin en The Doors achterlieten. Het is psychedelische rock van hoogstaand niveau. Het eerste album was voor de fans van het genre al genieten, maar de band is enorm gegroeid en dient snel opgenomen worden in de Nederlandse canon der groten. Diegene die ze afgelopen Lowlands hebben gezien in de Alpha zullen zich daar naadloos bij aansluiten. (Op een zure 3voor12 recensie na) Het gehele concert stond de tent te schudden op zijn grondvesten en dat is knap. De virtuoze toetsenist, Robin Piso, staat met Orgelvreten (sideproject met Thijs Schrijnemakers) voor de liefhebbers dit jaar in ieder geval weer op Lowlands.

Het licht vrolijke openingsnummer Voodoo Mademoiselle valt meteen lekker binnen. “Listen!” Is het eerste woord dat Pablo uitschreeuwt. Dat zit wel goed, scheurende gitaar en orgel leiden je het album binnen, je krijgt er echt zin in. Nummer twee Six Holes and a Ghost laat je dan weer even bijkomen van het openingsgeweld, om op je gemak een voorstelling te maken van de rest van de plaat.

Waar ze in 2008 al verrasten met de kwaliteit en het authentieke, toch oude geluid, verrassen ze nu met progressie. De zanger, Pablo, lijkt zich steeds beter te vinden in zijn rol en zuiverheid, technisch is zijn zang sterk verbeterd. Ook de drummer Luka lijkt zich meer ontwikkeld te hebben, daarnaast is het schrijven van nummers met sterke arrangementen en poëtische teksten van hoogstaand niveau. Je hoort dat er echt hard gewerkt is aan dit album, alles past haarfijn in elkaar. IV bestaat eigenlijk uit twee delen. De eerste zes nummers vormen deel I en de laatste vijf onder de noemer A Mind Slip deel II.  Met name het tweede deel is wat ingetogener dan de vorige albums, maar dit wordt voornamelijk gebruikt om de muzikale kwaliteit verder te laten gelden. Het paradepaardje van DeWolff, de orgel, is iets minder aanwezig dan op vorige albums, maar laat zich nog zeker subliem gelden waar het moet.

Op A Mind Slip lopen de thematisch nummers naadloos in elkaar over. Met Black Hole Raga als hoogtepunt dat een knappe meeslepende opbouw heeft, met fluiten, uitgekiende arrangementen en radiocommentaar op de achtergrond. Met dit experiment is DeWolff er niet alleen in geslaagd om goede nummers af te leveren, maar ook een geweldig aaneengesloten album. Die echt vanaf de eerste tot de laatste tonen blijft boeien en fascineren.

 

We mogen trots zijn. Nederland is een band van internationale allure rijk, die zorgt voor een ware renaissance van de sixties en seventies. Sterke harde rocknummers worden afgewisseld met mooie gelaagde nummers. Ze nemen echt de tijd voor het maken van muziek, iets wat niet heel erg vanzelfsprekend meer is tegenwoordig.  Wanneer je de ontwikkeling van de band in ogenschouw neemt mogen we nog veel meer heerlijks verwachten.

Geef een reactie