Categorieën
Recensies

Anne Soldaat – In Another Life

Misschien wel de beste gitarist van Nederland en een van de belangrijke muzikale krachten in de band van Tim Knol heeft een nieuwe plaat gemaakt. Anne Soldaat heet deze man. Melodisch ijzersterk, virtuoos en vooral vrolijk! De nummers zijn stuk voor stuk een garantie voor het verlengen van je zomergevoel.

 

Bio

Soldaat begon zijn muzikale carrière in 1990 in de alternatieve rockband band Daryll-Ann. In 2004 gingen de heren helaas uit elkaar. Hij richtte daarna de band Do-The-Undo op om vervolgens maar één album uit te brengen. Hierna ging hij solo verder en verscheen zijn solodebuut In Another Life in 2009. Dit debuut werd zeer goed ontvangen en hij oogstte een bescheiden succes. Hij ging door het Nederlandse clubcrircuit toeren met zijn band, die daarna als band van Tim Knol grotendeels het succes van Knol zorgvuldig gestalte gaven. De jongeling Knol werd aan de hand genomen door de veteraan Soldaat en consorten om hem net iets meer mee te geven in het schrijven en brengen van liedjes. Nu heeft Soldaat dus zijn spannende titelloze opvolger klaar liggen.

 

Verdieping

Net als zijn debuut is dit album door Jason Falkner (Beck, Jellyfish, Daniel Johnston, Air) geproduceerd. Het openingsnummer Maybe belooft al veel goeds. Het doet denken aan de vrolijkheid van de vele in California gebaseerde bands. Het komt natuurlijk voort uit de geest van Soldaat maar het fysiek aanwezig zijn op de Eastcoast zal zeker zijn sporen nagelaten hebben. Soldaat is een verfijnde gitarist, wellicht de beste van Nederland op dit moment. Die discussie gaan we hier niet starten, maar hij laat zich van zijn goede kant horen. Zei het niet op een overduidelijke manier. De plaat staat niet bol van gitaarsolo’s, maar continu in dienst van het nummer. De gitaar is wel meer aanwezig dan op zijn solodebuut, een fijne constatering.

Soldaats kenmerkende stem is breekbaar, maar hij durft zijn stem op dit album ook te onderwerpen aan wat meer uithalen en melodieus gaat hij af en toe lekker funky door de bocht. Zo dragen alle nummers duidelijk het Soldaat stempel, maar is de plaat zeer divers. Binnen het genre van de westcaostpop is er plaats voor ballads (Purple Heart, Salted), funk (Flingels Shadow) en surfrock (Hey Pacifier).

 

 

 

De titelloze opvolger van In Another Life is volwassener dan het debuut. Ook al was Soldaat al een veteraan in het vak, hij is een echte voorman geworden. In de slipstream van het nagenieten van Lowlands klikt dit album als een uitermate goede soundtrack voor de nazomer. De Soldaat is Korporaal geworden.

Geef een reactie