Categorieën
Recensies

The Delines – The Imperial

The Delines is een band uit Portland samengesteld uit leden van verschillende bands (Decemberist, Richmond Fontaine, Minus 5) en ontstaan toen zangeres Amy Boone toerde met de band Richmond Fontaine . Ondanks dat Willy Vlautin daar de bandleider was, is The Delines rondom de soul van zangeres Amy Boone gebouwd en heeft Vlautin een stap naar achter gedaan om zijn muze te laten schitteren. Boone’s stemgeluid klinkt alsof Dusty Springfield een extra portie soul heeft ingeslikt. Deze (derde) plaat The Imperial liet lang op zich wachten vanwege een ongeluk dat zangeres Boone kreeg . Drie jaar, negen operaties en een revalidatie traject later kon de plaat afgemaakt worden, die eigenlijk in 2016 al zou verschijnen.

The Imperial is een heerlijke combinatie van soul en americana invloeden, het is een combinatie van de muziek die regio rondom Portland kenmerkt met het geluid van de zuidelijke staten. Het is duidelijk waar de band zijn roots heeft liggen, maar ondanks deze duidelijke verwijzingen zetten ze een heel authentiek geluid neer en wordt de retro-soul geen trucje.

Where are you, Sonny, is een duidelijke verwijzing naar het nummer van Sonny Rollins “Where are you”. Een hangende laid-back-drum, gedecideerde gitaar en een subtiel orgeltje geven Boone alle ruimte om haar verhaal over verloren liefde te vertellen, waarbij de koperblazers de de enige muzikale hint naar Rollins zijn.

Een ijzersterk nummer is That Old Haunted Place waar Boone in een knap samenspel met de strijkers en orgel het nummer langzaam naar een intense hoogte stuwt, om weer terug te keren in sereniteit. Het hele album kenmerkt zich door die subtiliteit, waardoor er een bepaalde rust in album ligt, het is nergens gehaast en je voelt dat het met aandacht is gemaakt door erg goede muikanten, een hele fijne plaat om 2019 mee te beginnen.

Geef een reactie