Categorieën
Eindlijst

Kluisteraar Electronica Eindlijst 2016

Voor het eerst op de Kluisteraar een electronica-eindlijst! Omdat we het enerzijds jammer vinden deze muziek te ‘mengen’ in onze normale eindlijst (het is al moeilijk genoeg kiezen en electronica heeft toch een ander karakter) en anderzijds dit brede genre toch een warm hart toedragen en dat dus op deze manier willen uiten!

1. Skee Mask – Shred

Ons electronisch album van het jaar omdat het echt een ALBUM is. Ongelooflijk mooi op- en afgebouwde, uitgebalanceerde en classy trip. Skee Mask verkent (de randen van) breakbeats, techno, ambient en electro echt op een unieke manier. 

2. Prince of Denmark – 8

Believe the hype! Een album bestaande uit 8 plakken vinyl (100 euro), uitverkocht voor het uberhaupt uit is. En de nummers en versies schijnen ook nog eens van elkaar te verschillen! Klinkt allemaal wat over the top, maar klik hieronder op play en laat de muziek je overtuigen. WAUW.  

3. Segue – Over the Mountains

Dat natuur en muziek hand in hand kunnen gaan bewijst Segue. Over the Mountains bevat 8 langzaam uitwaaierende bedwelmende, ambient dub-techy kunstwerkjes. Ogen dicht en hop de hypnose in. 

4. Body-San – Shining the Money Ball

Body-San uit Kansas-City is onze man voor laidback-grooves. Shining the Money Ball zit vol zon, zorgeloosheid, funky beats en chillhouse zonder dat het ook maar ergens saai wordt. 

5. Juan Atkins & Moritz von Oswald – Present Borderland: Transport

Oldies at work. Juan Atkins (Detroit, techno-master) brengt de grooves, Moritz von Oswald (Berlijn, Basic Channel) brengt de dub-laag. Een wetenschappelijk experiment met resultaat: precisie en perfectie in dub-techno. Ongekend vet.   

6. Horsepower Productions – Crooks, Crime & Corruption

Nog meer ouwe mannen… Deze Britse krijgers vonden dubstep zowat uit, bleven zonder kapsones maar belangrijkst: hun muzikale output blijft eigenzinnig en van een hoog niveau. Hun interesse en liefde voor verschillende muziekstijlen (house, garage, dubstep) hoor je goed terug op Crooks, Crime & Corruption.  

7. A Sagitarriun – Elasticity

Elasticity is zo’n album wat de moeite waard is te beluisteren van begin tot eind. Net als Mono/Poly’s Paramatma mengt A Sagittariun tegendraadse (intellectuele) quotes verzonken in ambient met tegendraadse innovative electronica. Van techno en IDM naar jungle en rave, allemaal even smaakvol.

8. Matt Karmil – IDLE033 EN Matt Karmil – ++++

Twee releases van deze kameleon waaruit we niet willen kiezen. ++++ is een next-level gruizige houseplaat. IDLE033 is een zip-file vol dikke Dilla-like beats die Karmil opstuurde naar Idle Hands met de vraag of er iets tussen zat om als 12” uit te brengen. Labelbaas Farrel vond het zo goed dat hij het integraal op vinyl drukte. Prima!

9. Plaid – The Digging Remedy

Al het derde oude mannen-duo in deze lijst. Maar dit is geen ode aan al afstervende karkassen. The Digging Remedy is ingenieus in elkaar gezet, bevat fascinerende electronica en geeft iedere luisterbeurt weer wat nieuws weg.

10. Bullion – Loop the Loop

Vreemde eend in de bijt. Bullion begon jaren geleden met zware beats maar heeft een vreemde evolutie meegemaakt en produceert inmiddels iets wat meer op popmuziek lijkt. Een beetje raar in het begin, maar met veel vernuft en erg verslavend.

 

Luister via Spotify (een deel van) de lijst!

 

 

 

Één reactie op “Kluisteraar Electronica Eindlijst 2016”

Geef een reactie