Categorieën
Recensies

Julien Dyne – Glimpse

Bij het horen van Glimpse van Julien Dyne uit Nieuw Zeeland krijg je al snel het idee dat Dyne beter op zijn plek is aan de Amerikaanse westkust. Zijn gefabriceerde beats passen namelijk moeiteloos in de levendige scene in en rondom Los Angeles. De nummers op Glimpse zijn overduidelijk materiaal voor feesten als Low End Theory en labels als Brainfeeder.

 

Bio

Julien Dyne woont in Auckland, Nieuw Zeeland. Daar speelt hij als percussionist in verschillende bands met een hip hop/lounge-invalshoek. Zo heeft hij onder meer samengewerkt met Fat Freddy’s Drop. Als solo-artiest bracht hij in 2007 zijn eerste nummers uit en in 2009 al eens een geheel album, genaamd Pins and Digits. Instrumentale hip hop-beats zijn telkens de basis voor Dyne. Dan weer voelen ze warm en loungy aan, maar vaak zijn ze ook kaal en tegendraads.

Verdieping

Na de eerste nummers op Glimpse kijk ik toch even voor de zekerheid wat ik nu eigenlijk aan het luisteren ben. Is er ergens iets mis gegaan en luister ik nu naar Flying Lotus? Nee, het is toch echt Julien Dyne, maar tracks als Masks en Glisten Up zouden niet misstaan op Lotus’ Cosmogramma. De invloeden uit Los Angeles (en Detroit) spatten van Glimpse af. Denk aan Samiyam, Ge-ology, Waajeed, Kariem Riggins. De beats die hortend en stotend uit de speakers knallen, de geluidjes, de tegendraadse lagen. Dit is allemaal al eens eerder gedaan (ook door Dyne zelf) en dus eigenlijk niets nieuws, maar is het daarom per definitie slecht?

Ik vind van niet. De meeste van de 19 tracks op Glimpse klinken echt goed. Natuurlijk is het moeilijk om een album vol met voornamelijk instrumentale elektronische muziek interessant te houden, maar Dyne heeft genoeg in zijn mars om te weten hoe hij dat moet doen. Dit is geen muziek waarbij constant je aandacht gevraagd wordt. Het kabbelt gewoon zonder verplichtingen in de juiste flow lekker door maar varieert ook wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld door een goedgeplaatste break of variatie met verschillende lagen. Eigenlijk niets meer en niets minder.

Glimpse zal geen originaliteitsprijs gaan winnen. Het is niet vernieuwend of baanbrekend wat Julien Dyne heeft gedaan. Maar hee, hoeveel gitaarbandjes zijn nou eigenlijk vernieuwend? Daar wordt toch ook constant teruggegrepen naar oudere stijlen en geluiden. Beter goed gejat dan slecht bedacht zeg maar. Want Glimpse heeft zeker zijn kwaliteiten. Fans van relaxte beats zonder al te veel poespas zullen dit goed trekken.

Geef een reactie