Categorieën
Recensies

Deerhunter – Why Hasn’t Everything Already Disappeared?

Ondanks een aantal meesterwerken, blijft Deerhunter toch de Joop Zoetemelk van de indie. De band blijft al 18 jaar onder de radar van het grote publiek. Met Why Hasn’t Everything Already Disappeared? heeft de band zijn achtste plaat geleverd, een pareltje maar nog steeds onder de radar.

De band nam deze plaat op in de Texaanse woestijn, maar het materiaal is opvallend toegankelijk. Opener Death in Midsummer, met zijn clavecimbel, stuwende baslijn en donkere tekst zet de toon: pop met een leftfield-kartelrandje. Favoriet What Happens to People kent een kinderlijk pianodeuntje afgewisseld met een orchestraal bijna over de top refrein. En No One’s Sleeping is een nieuw voorbeeld van waarom Deerhunter zo leuk is om naar te luisteren: een song die zich langzaam opent en welke volledig tot bloei komt met een lang uitgesponnen outro, iets wat ze al zo genial deden op Halycon Digest (Desire Lines) of Microcastle (Nothing Ever Happened).

Met Why Hasn’t Everything Already Disappeared? zal Deerhunter niet doorbreken naar een groter publiek. Ook al klinkt de band poppier dan ooit, Cox en zijn mannen zijn te excentriek om de grote massa te bereiken. Dat is maar goed ook: zo kunnen we van hun pareltjes blijven genieten.