Categorieën
Recensies

Album Presentatie – Mevrouw Tamara

In de Warmoesstraat in hartje Amsterdam vond op 28 april de cd-release van Mevrouw Tamara plaats. De zolderverdieping, met uitzicht op de drukte van het centraal station, was gevuld met klapstoeltjes en oude banken, maar belangrijker: veel familie, vrienden en andere belangstellenden waren aanwezig. Zij maakten van het release-feest een gezellige en knusse bijeenkomst.

 

Nadat iedereen gastvrij was verwelkomd, (koffie, thee en zelfgemaakte cake ontbraken natuurlijk niet), begon het muzikale gedeelte met Jense Meek. De muzikant weet bewapend met zijn accordeon en aansprekende stem het publiek ogenblikkelijk stil weet te krijgen. Het sympathieke, uitnodigende voorkomen van Jense en de mooie, ietwat melancholische liedjes (over zijn geboortedorpje tussen de twee grote rivieren of over zijn periode als straatmuzikant in Frankrijk) zetten gelijk de sfeer voor de middag: gemoedelijk, relaxed en warm.

 

De tweede act, Allesbehalve, ziet er veelbelovend uit. Het drietal maakt originele Nederlandstalige liedjes die kleur krijgen door de steel guitar van zanger Lyckle de Jong, en de verschillende wonderlijke apparaatjes van toetsenist Jurriaan Sielcken. Jammer genoeg kent de band een valse start. Vooral het gedreun op de snaredrum in het eerste nummer overschaduwt alle subtiliteit, waardoor de rest van de instrumenten en de breekbaarheid van het liedje in het gedrang komen. Naarmate het concert vordert is dat echter snel vergeten. De liedjes zijn prachtig en zorgen bij vlagen voor kippenvel. De toevoeging van de elektrische gitaar als begeleiding (Wessel van der Kroef) werkt goed en de wat schuwe zanger komt meer los (maar ook weer niet teveel, dat zou ook niet bij de sfeer passen). Benieuwd hoe dit op plaat zou klinken. Allesbehalve heeft in ieder geval zeker veel potentie.

 

De twee opwarmers zorgen ook letterlijk voor warmte op de zolderverdieping. De ramen zijn beslagen en de truien kunnen uit. Na een korte ombouwronde is het dan de beurt aan Mevrouw Tamara. Ze maakt bijzonder sfeervolle Nederlandstalige liedjes, met originele teksten waar je bij wegdroomt. De singer-songwriter heeft een fijne, eerlijke stem en begeleidt zichzelf op gitaar. Vanmiddag wordt ze begeleidt door een sterke band bestaande uit bassist Harmen, percussionist Rolof en een cellist (Tim), die af en toe ook nog wat andere instrumenten ter hand neemt.

 

Gedurende de set komen de meeste nummers van Ik Ben Spiritus logischerwijs aan bod. Tamara is ingetogen en laat net als de rest van de band zien dat alles in dienst staat van het liedje. Het publiek hangt een dik half uur muisstil aan de lippen van Mevrouw Tamara en dat lijkt meer dan terecht. Vooral liedjes Dertien (een mooie videoclip staat op youtube), Leiden en tweeluik Yvette maken veel indruk met hun mooie instrumentatie en teksten. Een staande ovatie is dan uiteindelijk ook de bekroning op en een passende afsluiting van een mooi intiem concert en een gezellige muziekmiddag.

De CD Ik Ben Spiritus van Mevrouw Tamara kent 7 nummers die je stuk voor stuk even uit de werkelijkheid van het dagelijks leven halen, je tot rust laten komen en je meenemen in Tamara’s wereld. Net als tijdens de release staan op Ik Ben Spiritus Tamara en haar gitaar centraal, maar geeft de opvulling erachter de muziek een eigen speciale signatuur. Kijk op www.mvrtamara.nl voor meer informatie.

Geef een reactie